Duyurular & Etkinlikler

ANA MENÜ

Enerji Verimliliği Merkezi Açıldı!
 

Merkezi Araştırma Laboratuvarımız bünyesindeki en önemli merkezlerden biri olan YTÜ Enerji Verimliliği Merkezi’nin açılışı 8 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirildi.

Sadece eğitimde değil, Ar-Ge’de de lider yeni nesil bir YTÜ oluşturmak vizyonuyla, oluşumunun tohumlarının atılarak kısa sürede ülkemize hizmet verir hale getirilen ve Türkiye’nin ihtiyacı olan Enerji Verimliliği Uzmanlarının yetiştirilmesi amacıyla kurulan merkezin açılışı, YTÜ IEEE Öğrenci Kulübü tarafından düzenlenen 18. RLC Günleri etkinliğine video konferansla katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ tarafından gerçekleştirildi.

Bakan DÖNMEZ, Enerji Verimliliği Merkezi'nin açılışı ile ilgili olarak yapmış olduğu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Enerji Verimliliği Merkezi, öğrenci, mühendis ve teknik personellerin bilinç kazanması için kurulmuş bir merkez. Bu merkez ile saha öncesi, teori, pratik ve deneyleme imkânı elde edilecek. Bakanlığımız bu tür merkezlerin sayısının artması için gelen müracaatları titizlikle inceleyip sonuçlandırmaktadır. İnşallah bu merkezlerin sayısı daha da artacak. Buna gönülden inanıyorum.”

“Temiz enerji teknolojilerinde oldukça bir birikimimiz var”

Merkezin açılışında konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer YILMAZ, “Üniversitemiz bazı alanlarda da öncü. Bunlardan bir tanesi temiz enerji. Temiz enerji teknolojilerinde oldukça bir birikimimiz var. Hem akademisyenlerimiz bu alanda çalışma yapıyor hem de öğrencilerimiz, öğrenci kulüplerimiz ve Teknopark’ımız bu alanda üretimler yapıyor. Bugün ise bölgede bir ilk olan Yıldız Teknik Üniversitesi Enerji Verimliliği Merkezi'ni Bakanlık tarafından onaylı bir merkez haline geldik. Burada bir farkındalık oluşturacağız, bazı eğitimleri vereceğiz ve bu alanda çalışmak isteyen firmaları da yetkilendireceğiz. Yani aslında bir otorite, yön verici merkez haline dönüşüyoruz. Bu merkezde akademik birikimi; sektörün kullanımına sunmuş oluyoruz” dedi.

 “Ülkemize hayırlı olsun”

Merkezin enerji verimliliği esas aldığını aktaran YILMAZ, “Dünyanın içinde bulunduğu enerji krizi, enerji verimliliğini, enerji alanında yapılan çalışmaları çok verimli kıldı. Aslında burada politika da üretilecek. Enerji ile ilgili bir takım politikaların da konuşulduğu bir takım teknolojilerin geliştirildiği, TEKNOPARK ile ilişkili ve kuluçka şirketlerin oluşturduğu ve bunlardan daha büyük ölçekli bir takım şirketlere dönüştü. Hatta kendi kurduğumuz fon ile bunları fonlayacağız, destekleyeceğiz ve dünya ölçeğinde şirketler de çıkartmaya çalışacağız. Aslında bunu böyle bir ekosistemin parçası olarak ve odağı olarak düşünmek gerekir. Ülkemize hayırlı olsun” diye konuştu.

YTÜ Enerji Verimliliği Merkezi

Sürdürülebilir kalkınmanın öneminin gittikçe daha çok anlaşıldığı ve enerji verimliliğine yönelik çabaların gittikçe arttığı günümüzde, enerji verimliliğinin geliştirilmesi, bilinçsiz kullanımın ve israfın önlenmesi, enerji yoğunluğunun gerek sektörler bazında ve gerekse de makro düzeyde azaltılması kapsamında kurulan Merkez, Bakanlığın uygun görmesi durumunda mühendis ve diğer teknik personelin Enerji Yöneticisi Sertifikası alabilmelerine imkan sunacak. Ayrıca merkezde endüstriyel tesislerde karşılaşılan en önemli proses ve makineler için ihtiyaç duyulan personelin teorik ve uygulamalı olarak eğitim görmesiyle, Türkiye sanayisinin enerji verimliliği artırılarak, enerji tüketimlerinin ve zararlı çevresel etkilerinin azaltılması konusunda uzmanlaşmış personel yetiştirilip, üniversite sanayi işbirliği konusunda katkı sağlaması bekleniyor.